گلیسیرین

فرمول مولکولیC3H8O3
جرم مولی92.094 گرم بر مول
چگالی1.261 گرم بر سانتیمتر مکعب
نقطه ذوب17.8 درجه سانتیگراد
حلالیتحلال در آب

گلیسیرین چیست؟ glycerol یک ترکیب شیمیایی با ساختار پروپان است که در آن سه گروه با گروه هیدروکسی جایگزین شده است. این ماده به صورت مایعی بی رنگ تا قهوه ای، بدون بو، با مزه شیرین، ویسکوز و غیر سمی است. در دسته پلی ال های قرار می گیرد و ساختار آن را می توان در لیپیدهایی به نام گلیسیرید مشاهده کرد. به علت وجود سه گروه هیدروکسی در ساختار آن، کاملا در آب محلول است و طبیعتا جاذب آب و رطوبت هوا است.

گلیسیرین چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

واژه ی گلیسیرین نشانگر محصولات شیمیایی تجاری با انواع مختلف و درجه خلوص متفاوت می باشد که تحت نام گلیسرول معروف هستند. این ماده ممکن است به عنوان 1و2و3 پروپان تری ال نیز نامیده شود . 

کاربردهای گلیسیرین

صنایع داروسازی و آرایشی و بهداشتی مصرف کنندگان اصلی گلیسیرین به شمار می روند. ترکیب فوق در تولید رزین های آلکیدی و صمغ های استری استفاده می شود. این ترکیب نیز در تولید صابون ها کاربرد مهمی دارد و از خشکی پوست ناشی از آن جلوگیری به عمل می آورد.  گرید خوراکی آن در صنایع غذایی (E422) به خصوص در نوشابه ها، شربت ها، چاشنی ها، کنسرو ها، شکلات ها و شیرینی ها، محافظت و نگهداری ماهی ها، میوه ها، شیر و محصولات لبنی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.

از مهم ترین کاربرد های صنعتی این ترکیب به دلیل بالا بردن ویسکوزیته ی مایعات می باشد. در ادامه به صورت کامل به کاربرد های این ماده پرداخته شده است:

کاربردهای صنعتی

محصول فوق بیش از 2000 کاربرد مختلف به خصوص در صنعت دارو سازی ، محصولات بهداشتی و مراقبت شخصی ، مواد آرایشی و صنایع غذایی را دارا می باشد. گلیسیرین یک ماده غیر سمی ، خوراکی و زیست تخریب پذیر می باشد و از جنبه محیط زیستی برای تولیدات جدید بسیار با اهمیت است.

در کاربردهای داروسازی از این ماده برای حل کردن دارو ها، رطوبت بخشی به قرص ها و افزایش ویسکوزیته داروهای مایع استفاده می شود. این ماده در شربت سرفه، داروهای درمان عفونت گوش، به عنوان حامل برای آنتی بیوتیک ها و ضد عفونی کننده و پلاستی سایزر در کپسول های پزشکی استفاده می شود. حلالی بسیار عالی برای ید، برم، فنول، تنین ها ، آلکالوئید ها و کلرید جیوه می باشد.

در فرمولاسیون محصولات مراقبت شخصی برای روان کنندگی، افزایش نرمی و به عنوان نرم کننده در بسیاری از محصولات مراقبتی پوست و مو که رطوبت باید در حد مطلوبی باشد استفاده می شود. همچنین به عنوان ماده اصلی برای جلوگیری از سختی و خشکی خمیر دندان در تیوب ها استفاده می شود و تقریبا یک سوم استفاده گلیسرین در محصولات مراقبت شخصی در خمیر دندان ها است.

صنایع غذایی

گلیسیرین خوراکی در صنایع غذایی و نوشیدنی به عنوان حلال، شیرین کننده و نگه دارنده عمل می کند و به طور معمول در تولید عصاره های چای ، قهوه ، زنجبیل و سایر سبزیجات کاربرد دارد. این ماده همچنین به عنوان عامل نرم کننده در نان، کیک، گوشت ، پنیر و شکلات استفاده می شود.

برای جلوگیری از تشکیل کریستال‌های یخ در غذاهای یخ‌زده مانند ماست، بستنی و سایر دسرها استفاده می‌شود. همچنین به‌عنوان شیرین‌کننده و نگه‌دارنده در انواع خوراکی‌ها به کار برده می‌شود.

اغلب میوه های خشک برای حفظ رطوبت به آن ها گلیسیرین افزوده می شود. این ماده در میوه های خشک مانع می شود تا این میوه ها رطوبت خود را از دست بدهند و خشک و شکننده شوند.

ورزشکاران نیز آن را برای حفظ آب موجود در بدن مورد استفاده قرار می دهند.

صنایع کاغذسازی و نساجی

محصول فوق می تواند به عنوان عامل نگه دارنده رطوبت در تنباکو برای جلوگیری از ایجاد طعم ناخوشایند استفاده شود. در صنایع تولید کاغذ این ماده به عنوان پلاستی سایزر و روان کننده استفاده می شود. همچنین در صنعت نساجی برای نرمی پارچه و نخ نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

در آینده نزدیک تامین این ماده به صورت خام به شدت به واحد های بایو دیزل وابسته است زیرا در این واحد ها گلیسیرین به صورت محصول جانبی تولید می شود. ظرفیت  تولید بایو دیزل در سال 2010، 12 میلیون تن بوده است که از این میزان 2/1 میلیون تن میزان glycerol تولیدی است

میعاد شیمی(مهندس ارجمندی) 09122838574 09129628027 36617962

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *